Rik Vogelaars
RIK_VOGELAARS_BTS_AH_SOUF (1 of 1).jpg

Aftermovie - AH Souf Parachutesprong

 Aftermovie - Albert Heijn Souf Parachutesprong

Laatste droom in vervulling: parachutesprong
Souf zamelt geld in voor ziekte: ’Voor mij is het te laat’

BREDA - Voor Soufiane Elazizi is het te laat, maar hij wil dolgraag het verschil maken voor een ander. De 20-jarige Bredanaar verwezenlijkt zijn droom: geld inzamelen voor onderzoek naar de erfelijke zenuwaandoening SCA Type 2. De teller gaat al richting de 15.000 euro.

Op de vraag ’waarom ik?’ klinkt een antwoord dat Soufiane Elazizi, beter bekend als Souf, kenmerkt. „Ik ben blij dat ik het heb en niet iemand anders eraan lijdt.” Het past bij de 20-jarige Bredanaar, die altijd lachend achter zijn kassa zit in de plaatselijke Albert Heijn. Na de diagnose van twee jaar geleden heeft hij één dag gehuild, om vervolgens ’gewoon’ weer verder te gaan met zijn leven. Want morgen is niet beloofd.

Souf heeft SCA Type 2, een erfelijke ziekte aan de kleine hersenen die de zenuwen en spieren aantast. Het gevolg is dat de spieren slechter beheersbaar worden. Een medicijn is er nog niet en aan de symptomen van de ziekte kun je overlijden, bijvoorbeeld door verslikking of een longontsteking. Soufs vader, zus, twee ooms en overgrootvader zijn er al aan overleden.

Onderzoek naar aandoening

Deze week organiseert de supermarkt waar hij werkt in samenwerking met zijn oude middelbare school De Rotonde een actie om geld in te zamelen. Het is de grote droom van Souf: onderzoek dat leidt tot een medicijn of behandeling tegen de aandoening. „Voor mij is het te laat, maar anderen zijn misschien nog wel te redden.”

Ondertussen maakt hij het beste van de tijd die hij nog heeft. Het is niet te voorspellen hoe de ziekte zal verlopen. „Het gaat achteruit, dat moet ik accepteren, maar naar omstandigheden voel ik me best goed. Ik voetbal nog met mijn vrienden, hoewel dat steeds moeilijker gaat, en ga elke dag met plezier werken of naar school.” Vooral zijn spraak en evenwicht worden slechter.

Sprong van zijn leven

De grote finale van de inzamelingsactie vindt vandaag plaats, de teller staat op het moment van schrijven op ruim 14.000 euro. „Het begon als idee nadat ik op televisie was geweest en ze me vroegen wat mijn droom was, ik had nooit verwacht zo veel geld op te halen.”

Zaterdag gaat nog een droom in vervulling: een parachutesprong. „De dag nadat ik op televisie was, had ik al berichten van zes mensen die me wilden helpen. Ik vind die reacties en donaties van al die lieve mensen ongelofelijk.”

Doneren kan via https://www.doneeractie.nl/doessouf/-35865.

Artikel door de Telegraaf: https://www.telegraaf.nl/nieuws/296700519/souf-zamelt-geld-in-voor-ziekte-voor-mij-is-het-te-laat